Olen vuosikausia kiertänyt ympäri Suomea ohjaamassa Total Yin -harjoituksia. Nuo kolmetuntiset yinjoogasessiot on otettu todella lämpimästi vastaan ja useinmiten salit ovatkin olleet täynnä. Nyt kun noita Total Yin -harjoituksia on takana jo satoja ja satoja, on niiden suhteen muodostunut hyvä käsitys siitä, mitä nuo tunnit pitävät sisällään ja kuinka ihmiset ne kokevat. Yleisimmät ennakkoluulot ja otsaa rypistävät pohdiskelun aiheet ovat tulleet myös tutuiksi ja toivottavasti tämä lyhyt teksti poistaa turhaa kynnystä sen suhteen, voiko kuka tahansa tällaiseen pitkältä tuntuvaan yinjoogaharjoituksen osallistua.

Luvassa nopeasti hurahtavaa aikaa ja meditatiivista olemista

Ennen kaikkea Total Yin -harjoitus on pitkä ja lempeä yinjoogaharjoitus, joka ei ole millään tavalla tavallista vaikeampi vaan tavallistakin yinjoogatuntia rentouttavampi ja nautinnollisempi.

Vuosien saatossa olen vähentänyt opetuspuheeni varsin minimiin, koska haluan suoda ihmisille rauhaa, hiljaisuutta ja mahdollisuuden hiljentyä kuuntelemaan itseään. En tahdo kolmen tunnin aikana vetää kenenkään huomiota itseeni jutuillani vaan pyrin luomaan turvallisen ympäristön sille, että jokainen voi kääntyä sisäänpäin ja kokea meditatiivisen tilan mukanaan tuomaa mielen kirkkautta. Siinä sivussa tietenkin poistamme pitkäkestoisilla ja lempeillä yinjoogaasennoilla kehon kireyksiä. Tämä kehonhuolto ei kuitenkaan ole millään tavalla harjoituksen keskiössä vaan sekin tapahtuu omalla painollaan. Jos on ylipäätään tapahtuakseen. Osa kehonkin kireyksistä tulee mielen jatkuvasta stressitilasta, joten rentoutumisen kautta tapahtuva, ja tuntikausia jatkuva, stressionpoistoon tähtäävä oleminen tuntuu harjoutuksen päätteeksi takuulla sopivana pehmeytenä kehossa sekä mielessä. Yleensä myös harjoituksen jälkeen kuulen kummastunutta päivittelyä sen suhteen, kuinka kolme tuntia voikin kulua niin nopeasti.

Kuinka valmistautua Total Yin -harjoitukseen?

Välillä puhelimeni soi ja usein meiliinkin kilahtaa kyselyviestiä, kun olen menossa jonnekin uudelle paikkakunnalle ohjaamaan tätä kolmetuntista harjoitustani. Ihmisiä mieitityttää, kuinka heidän pitäisi valmistautua Total Yiniä ajatellen. Yksinkertainen vastaukseni on, että ei mitenkään. Kyseessä ei ole mikään vaikea suoritus, jota varten pitäisi olla esimerkiksi vankkaa joogataustaa. Lähes jokaisessa harjoituksessa onkin ilahduttavasti aina yksi tai kaksi ensikertaa yinjoogaa kokeilevaa.

Total Yin -harjoitusta ajatellen ei tarvitse myöskään tehdä mitään ravinto- tai nestetankkausta. Harjoituksen aikana saa ja pitää käydä vessassa, sillä onhan yksi koko homman jujuista siinä, että oppisi kuuntelemaan – sekä kunnioittamaan – oman kehonsa viestejä.

Uskallan luvata, että nämä harjoitukseni sopivat kaikille perusterveille aikuisille. Ikäään, sukupuoleen, liikuntataustaan ja painoindeksiin katsomatta. Harjoitus ei edes edellytä pinintäkään notkeutta, mutta sitä varmemmin se sitä tuo mukanaan, mitä jäykempi on lähtötilanne. Eli jäykkyys ei ole mikään syy jättää osallistumatta vaan päin vastoin kankeus on mitä paras syy tulla mukaan.

Mitä Total Yinissä oikein tapahtuu?

Harjoitus alkaa lähes poikkeuksetta selinmakuulla maaten ja siihen pysähtyen sekä rentoutuen. Tuntien aikana mennään kiireettömästi asennosta toiseen. Jokainen osallistuja on niissä juuri sillä tavalla, kuin oma keho sallii. Tässä oma osaamiseni auttaa eli mielelläni hieman avustan ja neuvon, jotta jokainen löytäisi omalle keholleen sopivia variaatioita. On toki mahdollista, ja joskus viisasta, jättää joku asento tyystin tekemättä. Harjoitukseen kun niitä mahtuu noin 20 kappaletta niin eipä siinä mitään menetä, jos ottaa omatoimisen tauon kun siltä tuntuu… Total Yin -sessio päättyy aina loppurentoutukseen, jota usein säestän aanimaljoilla ja muilla hiljaisilla soittimilla.

Suurin haaste koko kolmen tunnin mittaisen harjoituksen aikana on siinä, kuinka hyvin kestää hiljaisuutta ja omia ajatuksiaan. Niitä siinä ei pakoon pääse. Ja paras lääke mielensä parissa vietetyn ajan kanssa pärjäämiseen on se, ettei usko kaikkia ajatuksiaan. Suurin osa siitä, mitä itsellemme selitämme ja päässämme pyöritämme ei ole millään tavalla sidoksissa totuuden kanssa. Tämänkin oivaltaminen voi olla yksi lopputulos, jos uskaltaudut mukaan kolmetuntiselle matkalle oman kehomielesi syövereihin.

Tervetuloa rohkeasti mukaan!

t. Jouni

P.S. Seuraavat Total Yin -harjoitukset, joihin vielä mahtuu mukaan:
– Lauantaina 23.9. Porvoossa klo 11-14 (VARAA TÄSTÄ)
– Sunnuntaina 24.9. Turussa klo 16-19 (VARAA TÄSTÄ)

SAA JAKAA!

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder