Opettajan elämä on jatkuvaa oppimista

Vietin neljä hikistä päivää Helsingissä täydentäen omaa osaamistani yin-joogan suhteen. Samalla oli äärimmäisen mukavaa – ja hyödyllistä – vaihtaa opettajan ja opettajien kouluttajan roolista taas oppilaaksi. Ovathan uusien asioiden oppiminen ja oikeanlainen nöyryys tuntemattomien asioiden edessä hyvän joogaopettajan perusominaisuuksia.

Ohjelmassa oli esimerkiksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen elementtiteoriaa, avustettujen yin-asanoiden opettamista kuin modernista yin-joogasta poikkeavaa, perinteistä Tao Yiniä dynaamisine liikesarjoineen. Niin paljon nuo keholleni uudet liikeradat ja niiden hinkkaamiset kävivät voimille, että vielä näin parin päivän jälkeenkin tunnen kaiken tekemäni luissa, lihaksissa, nivelissä ja jänteissä. Lisäksi teoriaosioissa päähäni kaadettiin taas sen verran iso annos prosessoitavaa, että hetki menee taas kaiken sisäistämiseen ja toipumiseen.

Vaikka olenkin edelleen vannoutunut passiivisemman yinin puolestapuhuja eli Paul Grilleyn perimälinjan edustaja niin kyllä kehon aktiivisemmallekin, Paulie Zinkin opetukselle perustuvalle liikuttelulle aina sijaa löytyy. Terve keho luonnollisesti tarvitsee venytyksen lisäksi fyysisempää liikettä ja vahvistusta. Tähän jälkimmäiseen liittyvät uudet liikkeet tulevatkin taatusti päätymään niin omaan harjoitukseeni kuin tuleviin opetuksiini… tavalla tai toisella. Hieman vielä tosin pitää ajaa sisään omaan lihaksistoon ja aivojen etulohkoon esimerkiksi apinasarjaa, rapukävelyä ja tulikoiran elementtitunnetta.

Pääasia oli kuitenkin se, että altistin itseni uudelle ja samallampääsin haastamaannkehoni ja mieleni rajoitteita. Unohtamatta aina yhtä tärkeää tilaisuutta nähdä kolleegoita ja käydä elintärkeitä keskusteluja samassa joogaveneessä seilaavien kanssa. Kiitos siis sekä koulutuksen opettajille (esim. Anna Savinaiselle) sekä opiskelutovereille ympäri Suomea.

Tässä vielä koulutuksessa kirjaamani kolme omaa oivallustani sen suhteen, miten opettamani moderni yin-jooga eroaa perinteisestä Tao Yinistä:

  • Moderni yin-jooga on Paul Grilleyn muokkaama harjoitus, kun taas klassinen Tao Yin -jooga pohjautuu hänen opettajansa, Paulien Zinkin metodeihin.
  • Moderni yin-jooga on staattista olemista, kun taas perinteinen Tao Yin pitää sisällään eläinten liikkumista imitoivaa, tutkivaa liikettä.
  • Moderni yin parantaa kehon liikeratoja ja klassinen Tao Yin tarjoaa keholle liikeratojen laajenemisen lisäksi kehon mobiliteetin kehittymistä sekä lihasten vahvistumista.
SAA JAKAA!