Kirja-arvostelu: Tiedonjanoinen joogi (Matti Rautaniemi, 2021, Aula & Co)

Olen ollut pikkupojasta asti maaninen lukutoukka ja siinä sivussa myös jonkun asteen bibliofiili. Joogan ja etenkin omien joogakirjojen kirjoittamisen myötä kirjapino yöpöydälläni muodostuu nykyisin enemmän ja enemmän joogaa sekä viisausperinteitä käsittelevistä niteistä. Vuosien saatossa olen lukenut läpi joitain satoja näiden aihepiirien teoksia ja pakko myöntää, että aniharva niistä on niin kovasti innostanut, että olisin aiheesta esimerkiksi tänne blogiini jaksanut runoilla. Nyt on kuitenkin jo pari kuukautta ollut aikomus nostaa tämän kanavan kautta joogakansan silmien eteen yksi opus, minkä lukeminen tuotti sekä suurta nautintoa että sivisti sisäistä joogiani.

Joogatutkija Matti Rautaniemen aivan vuoden alussa ilmestynyt upea ja raikas Tiedonjanoinen joogi teki minuun talvella suuren vaikutuksen ja sen pariin olen palannut pitkin kevättä sekä kesää. Kirja on Matin omaääninen puheenvuoro aiheista, joita jokaisen joogin olisi hyvä tietää sekä pohtia. Lukunautintoni oli aina suurimmillaan ja hymyni leveimmillään juuri niissä kohdissa, joissa kirjailija oli rohkeimmillaan ja hänen oma äänensä selvimmin kuultavissa. Mitä subjektiivisemmaksi touhu meni, sitä enemmän arvostin tekstiä ja kirjailijan valitsemaa tulokulmaa.

Rautaniemi onkin laittanut upeasti sekä persoonansa että mittavan tietämyksensä likoon, ja tehnyt samalla sivistävän sekä innostavan kirjan jokaisen suomalaisen joogin yöpöydälle sekä jatkuvaan pläräämiseen. Joogasivitystä edistävä kirja onkin kirjoitettu siten, että sen voi avata mistä kohdasta tahansa ja nauttia itselleen sopivina annospaloina. Siihen liittyen pakko hieman kritisoida sitä, ettei teoksesta löydy aakkosellista hakemistoa. Esimerkiksi itse olisin halunnut eräänä iltana palata kohtaan, jossa samyama oli käsittelyssä ja peilata aihetta omaan yinjoogaharjoitukseeni. Meni kyllä aimo tovi, kun lähes neljäsataa sivuisesta tietopaketista tuon kohdan uudelleen silmäiltäväkseni löysin.

Nyt kun tätä näkemystäni Tiedonjanoisesta joogista naputtelen niin samalla tunnen, että itse asiassa Matti Rautaniemi on ollut viime aikoina se kaikkein tärkein opettajani joogan saralla. Matin kirjoista, muistakin kuin tästä Tiedonjanoisesta joogista, olen saanut uutta tietoa ja ennen kaikkea uutta ajateltavaa. Lisäksi olen alkanut entistäkin enemmän kyseenalaistamaan monia joogan piiriin liittyviä ajatuksia ja käytäntöjä. Kannattaa siis tutustua herran koko tuotantoon eli ainakin tämän kyseisen tuoreen kirjan lisäksi suosittelen hommaamaan Joogan historia -perusteoksen (Basam Books, 2020). Lisäksi kehoitan vähintään lukemaan Matin esipuheen hänen kääntämästään Swami Vivekanandan Rajajooga-kirjasta (Basam Books, 2020). Kovaa kamaa ja täysin linjassa sen kanssa, mitä koko Tiedonjanoinen joogi pitää kansiensa välissä.

Lue tämä kirja!

SAA JAKAA!

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder