Alunperin joogaa opetettiin eteenpäin mestari-oppipoika -tyylisesti eli opetus oli äärimmäisen henkilökohtaista. Opettajakaan ei saanut etsiä oppilaita vaan oppilaiden oli löydettävä opettajansa. Markkinatalouden lainalaisuuksien johdosta moinen on hyvin harvinaista enää tänä päivänä. Joogaa opetetaan joogasaleilla ja joogakouluissa isoille ryhmille, oli sitten kyse ihan perinteisestä joogatunnista tai opettajakoulutuksesta.

Vastavoimaa joogan joukko-opetukselle

Oma taloudellinen riippumattomuuteni ja suuri intohimoni etenkin yinjoogan opettamisen suhteen ovat saaneet minut suunnittelemaan toisenlaista konseptia. Opetusmallia, joka olisi täydentävä vastavoima (ei vastaisku!) nykyiselle mallille.

Olen ryhtynyt tarjoamaan kotonani, pienellä hevostilallani Tarvasjoella, yksityisopetusta yinjoogan saloihin. Luonani on käynyt jo pitkään ammatissa toimineita joogaopettajia, jotka ovat halunneet syvemmin perehtyä juuri yinjoogan opettamiseen, tuntusuunnitteluun ja erilaisiin kyseisen joogamuodon hienouksiin, joita minun hihaani on vuosien ja satojen opetustuntien, workshoppien sekä luentojen aikana tarttunut.

Hiljattain minun luonani vietti viikonlopun jo hyvin meritoitunut, Norjasta tänne varta vasten lentänyt joogaopettaja. Hänen kanssaan etukäteen jo suunniteltiin kahden päivän ohjelma, mikä piti sisällään paljon keskustelua yinjoogan opetuksesta, hyvän ja monipuolisen tuntisuunnitelman rakentamisesta sekä tietenkin paljon asanaklinikan omaista toimintaa, minkä aikana opetin hänelle erilaisia avustuksia ja variaatioita yli 20 yhdessä valitsemastamme asanasta. Lisäksi puhuimme paljon taolaisesta filosofiasta, perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä, meditaatiosta, hengitystekniikoista sekä joogaopetuksen etiikasta. Ja teimme johdollani pari täyttä, 90 minuuttista yinharjoitusta, jotka sitten jälkikäteen pilkoimme atomeiksi, jotta niiden jokainen yksityiskohta ja tausta-ajatus tuli selväksi. Näiden tietojen avulla hänen oli hyvä matkustaa takaisin kotimaahansa ja olla varma siitä, että hän pystyy opettamaan hyviä, monipuolisia, asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia edistäviä yinjoogatunteja – turvallisella tavalla.

Lyhyempi koulutus, enemmän oppia

Kahdessa vuorokaudessa saimme käytyä juuri hänelle tärkeitä ja merkittäviä asioita läpi enemmän, kuin ryhmäkoulutuksessa viikon aikana. Päivät olivat toki pitkiä, mutta valtavan antoisia. Ja silti jäi aikaa saunomiselle ja teekupin ääressä rupattelulle.

Nyt tämän vuoden aikana kertyneiden kokemusten pohjalta voin jo sanoa, että tällaiselle, henkilökohtaiselle ja äärimmäisen räätälöidylle yinjoogaopetukselle on sijansa. Niin on tietenkin edelleen ryhmäkoulutuksille ja joogakoulujen perusopetukselle. Näen omat yksilökoulutukset täydentävinä elementteinä suomalaisessa joogaopettajatarjonnassa. Mieluiten opetankin jo valmistuneita opettajia, jolloin perustiedot esimerkiksi anatomiasta ja opettamistekniikoista on hallussa ja voimme yhdessä keskittyä sellaisiin hienouksiin ja yksityiskohtiin, mihin kukin kokee tarvetta saada lisäoppia. Joskus riittää yksikin päivä, joskus pari viikonloppua mullistaa koko maailman ja nostaa opettamisen aivan toiselle tasolle.

Olisiko tämä juuri sinulle sopiva oppimismalli?

Heräsikö kiinnostus? Koetko tarvetta syventää yinosaamistasi? Ota yhteyttä ja katsotaan, millainen lisäkoulutus sinulle yhdessä räätälöidään!

SAA JAKAA!
Kategoriat: Joogablogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder